Kategorier

Regn störde första testdagen på Mantorp.

Det blev en regndränkt och lite strulig dag nere på Mantorp park när jag skulle köra årets första test på banan igår onsdag. 


I år kommer SM att gå på Mantorp på första gången på många år. Och jag har bara kört på Mantorp en gång förut i hela mitt liv, och då regnade det nästan hela dagen, så jag är i ganska desperat behov at träningstid på Mantorp innan SM finalen går av stapeln där den 18-19/9.

Hela förmiddagen stördes av regnskurar som höll banan sådär lagom blöt hela tiden så att det var lite för torrt för regndäck, och lite för blött för slicks. På andra passet var jag ute och testade några varv med regndäcken på, men det var alldeles för torrt. Åkte in och satte på slicks, så kom regnet igen. Skiftade tillbaka till regndäcken, så torkade det upp till nästa pass. Och så höll det på hela förmiddagen.

Strax innan lunch så lättade regnet, och efter lunch fick vi köra första torrpasset. Det var fortfarande fuktigt på banan, och en del blöta fläckar lite här och där, men det gick att åka på slicks och jag fick i alla fall en chans att känna lite på bansträckningen och försöka hitta spårvalen, växelval, och bromspunkter.

Det var nu bara två st. 45 minuterspass kvar på dagen och det gällde att försöka krama ur det sista ur den lilla bantiden som vi hade kvar. Så jag låg ute och körde hela dom två sista passen. Det blev 45 minuters sträckkörning båda passen, riktigt jobbigt men nyttigt. Till det andra och sista passet för dagen så ändrade jag lite drevning på cykeln, och provade en annan setup på fjädringen som faktiskt kändes lite bättre.

Det var fortfarande ganska dåliga förhållanden med låg asfaltstemperatur, kallt och fuktigt i luften, och ganska starka vindbyar som ställde till lite problem i inbromsningen efter långa rakan. Ena varvet var det stark motvind vilket gjorde att man fick lite ”hjälp” i inbromsningen och kunde bromsa ganska mycket senare. Sen helt plötsligt när man kom ner och skulle bromsa nästa gång så hade man stark medvind istället och höll på att missa inbromsningen helt och köra av banan. Nästa gång var det starka kastvindar i sidled som gjorde att man missade spåret helt.

Men jag fick i alla fall en chans att prova lite inställningar och försöka lära mig att hitta runt banan. På sista passet så körde jag 1.21.3, vilket är ca. 2 sekunder snabbare än sist jag var på Mantorp. Så jag gjorde i alla fall lite framsteg trots att det är en bra bit kvar för att hitta ett bra racetempo.

Men trots allt strul så var det en nyttig och riktigt rolig dag på banan.

Jag citerar ett ordspråk som någon vis man en gång myntade. ”The worst day at the racetrack is still better than a good day at work”

Nu finns det tyvärr inte så många träningstillfällen kvar nere på Mantorp, men jag ska försöka ta mig ner och köra varje tillfälle som finns för att försöka hitta ett bra tempo innan finalen i September. 

Kategorier: Mantorp
 

 


 

 

  

 

 

 

 

 

Bild

VI SÖKER ALLTID FLER SAMARBETSPARTNERS

Bli en officiell sponsor, samarbetspartner, eller leverantör till Magnus "Macke" Granstedt Roadracing Team. Kontakta oss genom att klicka på länken nedan.

Kontakta oss